Vegaaninen & eläinkokeeton kosmetiikka pähkinänkuoressa

Törmään usein tarkentaviin kysymyksiin vegaanisesta kosmetiikasta, ja löysinkin itseni näpyttelemästä lisäinfoa aiheesta. Tällä kertaa tiedossa onkin "vegaanikosmetiikka in short"-tyyppinen pläjäys.  Blogi ei ole alusta vegaanisaarnaukselle, eikä se ole tämänkään postauksen aihe, fear not. ;) Kokosin muutaman henkilökohtaisen vinkin, joista toivon olevan hyötyä eläineettisestä kosmetiikasta kiinnostuneille. Pintaraapaisu-postauksen idea on antaa eväitä lisäpohdinnalle, jota jokainen aiheesta kiinnostunut voi sitten omista lähtökohdistaan jatkaa. :)

Edit 2017: postausta on sujuvoitettu ja päivitetty faktojen kohdalla.

Vegaanikosmetiikka for newbies:

1. Ota selvää, mitä on "vegaaninen kosmetiikka": kosmetiikkaa, jossa ei ole eläinperäisiä ainesosia ja jonka ainesosia ei ole testattu eläimin. Luonnonkosmetiikka tai pupunkuva pakkauksessa ei ole tae siitä, että sisältö on myös vapaa eläinperäisistä ainesosista. Yleisimmät kosmetiikassa käytettävät eläinperäiset ainesosat ovat  karmiini (carmine, C.I. 75470), mehiläisvaha (beeswax, cera alba), hunaja (honey, mel), lanoliini (lanolin) ja silkki (silk).

2. Tutustu eri kosmetiikan eettissertifikaatteihin ja pohdiskele prioriteettejasi. Valmiit kosmetiikkatuotteet eivät ole yleensä testauksen keskiössä, vaan huomio kannattaa suunnata raaka-ainepolitiikkaan. Esimerkiksi Petan listalle pääsevät firmat, jotka allekirjoittavat takuut eläinkokeettomuudesta. Vegan Societyn kukkalogon saavat yksittäiset tuotteet, jotka ovat eläinkokeettomuusvakuuksien ohella kokonaan vegaanisia. Myös australialainen Choose Cruelty Free ylläpitää omaa eläinkokeetonta listaansa. Leaping Bunny -sertifikaatti (ks myös USA:n Leaping Bunny -sivu) vaatii puolestaan yrityksen ulkopuolisen auditoinnin eläinkokeettomuuden varmistamiseksi. Animalia ylläpitää Leaping Bunny-listaa Suomen osalta.

EU:ssa kosmetiikan eläinkokeet ovat olleet jo pari vuotta kiellettyjä. Riittämättömän kiellon valvonnan ja esim. Kiina-keissin takia asia on kuitenkin mutkikkaampi: Kiina nimittäin suorittaa eläinkokeita yhä suurelle osalle maahantuodulle kosmetiikalle. Kiinan eläinkoepakkoa voi kiertää nykyään tietyin poikkeuksin, eikä koepakko kosketa Hong Kongia. Edellä mainitut sertifikaatit kertovat myös että eivät hyväksy vientiä maihin joissa tuotteita testattaisiin eläimin. Moni firma tykkää myös  leimailla paketteihin omia "epävirallisia" pupukuvia. ;) Itse suosin mieluiten vegaanisia Leaping Bunny -tuotteita tai muutoin vakuuttavasti tuotantonsa läpinäkyvyyttä avanneita yrityksiä.

Usein kuulee, että esim. Leaping Bunny-sertifikaatti on tapa kerätä järjestöjen, kuten Animalian varoja. Tosiasiassa maksua kertyy vain ulkopuolisen auditoivan yrityksen tarkastuksista, sertifikaatti ei tuo rahaa eläinoikeusjärjestöille mutta on toki maksullinen.


3. Kun löydät kiinnostavaa kosmetiikkaa, selvitä (tiedän, paljon selvitettävää...!) vielä merkin ainesosien vegaanisuutta, mikäli tämä ei ole vielä tiedossa. Kokonaan vegaaniset kosmetiikkafirmat ovat melko harvassa, mutta monella firmalla on kosmetiikkaa, joista osa sopii myös vegaaneille.  Kannattaakin kontaktoida rohkeasti asiakaspalveluita ja kysäistä, mitkä sarjan tuotteet eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia. Ja vielä vähän edelliseen kohtaan viitaten, samaten kannattaa toki kysellä kiinnostavalta sarjalta merkin ja sen raaka-ainetoimittajien eläinkoepolitiikasta, jos asiasta ei löydy selkeää tietoa.

4. Bonus tip: klikkaa rohkeasti nettikauppaan, asioi paikallisella kosmetologilla tai ekokaupassa ostoksilla. Vegaanista kosmetiikkaa löytää hyvin etenkin pienemmän volyymin kosmetiikkasarjoista.  Pyrin tukemaan eniten kotimaisia kosmetiikan työpaikkoja, sillä mielelläni hankin eettistä kosmetiikkaa jatkossakin Suomesta. Valitettavasti vegaani voi kohdata pettymyksen, jos etsii koko meikkirepertuaaria ja erityistuotteita lähimarketista. Hyvin varustelluista marketeista löytyy kuitenkin nykyään jo kasvava määrä vegaanillekin sopivaa arjen kosmetiikkaa, ja tuotetoiveita kannattaa toki esittää aina kauppiaalle.

5. Pää tarpeeksi pyörällä jo? ;) Ja sitten vaan fiilistelemään kosmetiikan pariin! Täältä löytyy taannoinen postaukseni suosikkinettikaupoistani. * * *
Seuraa blogia
Facebookissa
Instagramissa
Bloglovinissa

13 kommenttia

 1. Törmäsin eilen Cittarissa sellaiseen luonnonkosmetiikkamerkkiin kuin Lavera. Onko se sulle tuttu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuttu joo, joskaan merkin tuotteita en ole aikoihin käyttänyt. :)

   Poista
 2. Mua ilahdutti tässä taannoin apteekissa asioidessani, että sinne oli merkitty Laveran käsivoide vegaaniseksi ja muistaakseni oli joku toinenkin käsivoide esillä. Helpottaa paljon vegaanienkin elämää, kun tuollaiset on jo valmiiksi merkattu. Ja tietty muutenkin niitä, jotka haluavat etsiä vegaanisia vaihtoehtoja, vaikkeivät täysin vegaaneja olekaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apteekkeihin on tullut tosiaan paljon tuollaisia sopii vegaaneille-merkintöjä (myös esim. vitamiineihin), aika kivaa! :)

   Poista
 3. Ei mulla muuta että tosi hyvä idea ja toteutus toi ensimmäinen kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju! :) Sen kuvan kanssa tuli aika paljon pähkäiltyä. :D

   Poista
 4. Mainio postaus, kiitos tästä infopläjäyksestä :) Vegaanisuus on ehdottomasti mullekin plussa, vaikka en läheskään kaikkea vegaanisena ostakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista, toivottavasti vegaanisten tuotteiden löytäminen on nyt piirun verran iisimpää! ^_^

   Poista
 5. Hyvä ja informatiivinen postaus! Mä yritän karttaa eläinkokeilla testattua kosmetiikkaa, mutta ihosairauteni vuoksi joudun joustamaan periaatteissani :( Vielä en ole löytänyt kosmetiikkamerkkiä, jolla saisin pidettyä atooppisen ihoni kurissa ilman tarvetta lääkevoiteille. Ja valitettavasti perusvoiteet nyt vaan ovat budjettiystävällisin vaihtoehto tässä rahatilanteessa kun ne saa reseptillä ja niitähän kuluu :/

  Nyt on korealainen kosmetiikka kovassa huudossa. Ootko perehtynyt niiden eettiseen puoleen? Olisi mukavaa lukea selkosuomella asiasta tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelisin itse atooppiselle iholle herkän ihon luonnonkosmetiikkasarja Pai:ta, jota myy Suomessa Jolie. Toki nämä ovat aika hintavia tosiaan, mutta jatkoa ajatellen jos tästä vinkistä olisi jelppiä. :)

   En oikeastaan ole perehtynyt yhteenkään korealaiseen merkkiin, tosin korealainen kosmetiikkahan näkyy Euroopassakin esim. BB-voiteina ja kangasnaamioina. ;) Jos löydän kiinnostavan merkin, tarkistelen sen eläinkokeettomuutta postauksessa mainitsemieni linkkien kautta ennen kuin teen ostopäätöksiä, eli en niinkään lähesty asiaa koko maan kosmetiikan kautta. Etelä-Korea on ottanut askeleita kieltää eläinkokeet, mutta kielto ei ole vielä astunut voimaan joten suosin "pupumerkillisiä" tuotteita tässäkin asiassa. :)

   Poista
 6. Pai -merkkiä aion kyllä joskus kokeilla! :) Onneksi kasvoille raatsii ostaa vähän kalliimpia tuotteita kun tarvii niin vähän kerrallaan ja nykyään hoidan kasvojen ihoa lääkevoiteita lukuunottamatta luonnonkosmetiikalla :) Laveran herkän ihon sarja, Weledan manteli ja Calendula, Flow kosmetiikka Hamppuvoide ja uusimpana Naobay, sopivat ainakin omalle iholleni mainiosti.

  -Tiltu

  VastaaPoista
 7. Ainiin, piti vielä mainita Olivia Klein -merkki, joka voisi myös sinua kiinnostaa, vaikkei olekaan tuotteitaan sertifioinut. http://www.oliviaklein.fi/
  Näiltäkin olen löytänyt monta tuotetta, jotka sopivat iholleni. Läpinäkyvät ja eettiset arvot :)

  -Tiltu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pai on kyllä tosi ihana sarja! Itsekin käytän eniten luonnokosmetiikkaa, esim. kaikki ihonhoitotuotteeni ovat luonnollisia. Kiitos viesteistä ja vinkeistä, poistin epähuomiossa aiemman vastaukseni. :)

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! ^_^